The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Kinnikinnick.

'Kinnikinnick', vaak ook 'Chanshasha' genoemd, is een ingrediënt van de tabak van de Sioux. De 'Kinnikinnick' wordt vanwege zijn bittere smaak zelden in pure vorm gerookt. Meestal wordt er eenzelfde hoeveelheid Ri-roltabak en een kleine hoeveelheid van een zoete wortel of een zoet kruid, vaak de 'Sweet Ann-wortel', aan toegevoegd. Deze ingrediënten worden altijd op rituele wijze gemengd. De Ri-tabak is genoemd naar de 'Arikara-indianen' of Ri, behorend tot de 'Pawnee-stam'. waar de Sioux deze tabak vandaan haalden.

Het kruidenmengsel 'kinnikinnick' wordt gemaakt van een verscheidenheid van planten en bomen. Hieronder treft u de namen van de planten en bomen en de bestanddelen aan waar dit kruidenmengsel uit is samengesteld:

Nederlandse benaming:

Engelse benaming:

Latijnse benaming:

Bestanddelen:

Wilg.

Willow.

Salix Spp.

Het schors.

Gele Kornoelje.

Yellow Dogwood.

Cornus Sessilis.

De bladeren.

Rode Kornoelje.

Red Osier Dogwood.

Cornus Sanguinea.

De binnenkant van het Schors.

Winterliefje.

Pipsissewa.

Chimaphila sp.

De bladeren.

Beredruif.

Bearberry leaf.

Arctostaphylos uva-uris.

De bladeren.

Aardbeiboom.

Madrone.

Arbutus Unedo.

De bladeren en het schors.

Braam.

Blackberry.

Rubus Fruticosus.

De bladeren, schors en de wortels.

(Bezem) Brem.

Scotch broom.

Cytisus Scoparius.

De bloemen.

Koningskaars.

Mullein.

Verbascum Thapsus.

De bladeren.

Veenreukgras.

Sweet grass.

Hierochloe Hirta.

De gehele plant.

Bijvoet.

Mugwort.

Artemisia Vulgaris.

De bladeren en bloemen.

Munt.

Mints.

Mentha sp.

De bladeren.

Citroenmelisse.

Lemon Balm.

Melissa Officinalis.

De bladeren.

Bereiding en bewaren van de bestanddelen voor de Kinnikinnick.

De bestanddelen die gemengd worden, moeten langzaam worden gedroogd zodat zijn hun typische smaak kunnen krijgen. Toch wordt de 'Kinnikinnick' nooit helemaal droog bewaard, omdat wanneer de Kinnikinnick' te droog is deze niet meer lekker is. Daarom kun je het beste een aardappelschil, sinaasappelschil of een appelschijfje toevoegen. Je kunt de Kinnikinnick' het beste bewaren in een luchtdicht doosje of zakje. Tracht ook wanneer je de Kinnikinnick' gaat mengen deze goed te mixen, een evenwichtige samenstelling van de Kinnikinnick' is erg belangrijk voor de smaak. Sommige planten zoals koningskaars en bijvoet moeten eerst tussen je handen gewreven worden om een lekkere losse vezel te krijgen. De schors die beschreven staat, kan het beste in lange dunne reepjes worden gesneden. Verder is de samenstelling van je Kinnikinnick' van belang, hier helpt alleen experimenteren, tot je een voor jouw smaak de goede samenstelling hebt gekregen.

Schors.

De schors van allerlei bomen, planten en struiken zijn standaardonderdeel van de indiaanse kruidenmengsel die gerookt worden. Hoewel de schors van sommige bomen, zoals de wilg, een medicinale werking heeft, ('salicylaat' dat werkt het zelfde als een aspirine) verdwijnt deze werking echter bij het roken ervan. Gebruik het liefst de dunne schors in hele fijne lange repen. De schors op zichzelf is te 'rasperig' voor de keel om deze alleen te roken, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de Kinnikinnick'.

Mitakuye Oyasin.

(We are all related)

 

Opbellen
E-mail