The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Koejake (Toekan), waarom is je snavel zo groot?

De oude Caraïben weten te vertellen dat alle vogels vroeger een grote familie waren. De vogels hadden een stamvader en een stammoeder.

Maar met de jaren zijn de vogels van elkaar vervreemd geraakt. Zo is het gebeurd dat je nu kleine vogeltjes ziet, en dat er ook heel grote vogels zijn. Sommige vogels kunnen mooi zingen, anderen kregen mooie kleuren.

Onder de vogels onderling ontstonden weddenschappen wie het mooist gekleurd was. De grote Gonini moest er dan altijd bij te pas komen, om de kibbelende vogels van elkaar te scheiden.

Veel vogels waren erg bang van deze arend. Gonini was zo groot en sterk en had zulke verschrikkelijke klauwen en een snavel. Maar je hebt altijd brutale en moedige lieden.

Zo was het ook bij de vogels. Boontjedief, zwaluw en grietjebie, om enkele te noemen, waren erg brutaal. Koejake en roodborstje waren twee vogels die altijd met elkaar kibbelden.

Roodborstje ging er trots op, dat hij de roodste en rondste borst van alle vogels had. Hij zei dat Koejake niet in zijn schaduw kon staan. Wat kon Koejake zich ergeren aan roodborstje. "Ik vlieg langer en zweef sierlijker dan jij," kaatste Koejake terug.

Op zekere dag konkelde kolibrie tegen de arend, dat Koejake gezegd had dat arend erg gulzig en wreedaardig was. Gonini, de arend, werd hierover woedend. Hij klapte met zijn vleugels en vloog direct op om Koejake verantwoording te vragen.

Toen hij met zijn vleugels klapwiekte viel de kleine kolibrie ervan omver. Arend vloog regelrecht naar het huis van Koejake en bonsde op de deur. "Koejake," riep arend. "Koejake, doe open, ik ben het. Ik Gonini, de arend."

Koejake schrok wakker uit een middagdutje. "Wat wil je hebben," riep hij, "ik moet je toch niet betalen?" Arend kookte van woede en riep: "Doe open!"

Bang geworden, deed Koejake de deur open. Voordat hij één woord kon zeggen, greep Gonini, de arend, hem bij zijn kraag, en begon hem links en rechts op zijn snavel te timmeren.

Ik zal je leren je snavel te gebruiken om mij te belasteren, riep de opgewonden Gonini uit. De klappen kwamen zo hard aan en waren zo talrijk, dat de snavel van Koejake ervan opzwol.

Wat zag die arme Koejake er uit met zijn opgezette snavel! Vanaf die dag heeft de Koejake zulk een grote snavel.

Wil je dit verhaal graag hebben, klik dan op de link hier naast (klik hier), je krijgt dan een pdf-bestand dat je kunt opslaan.

Opbellen
E-mail