Maak je eigen Talkingstick.
Het verhaal van de Talkingstick.
Talkingsticks worden onder andere gebruikt in de zogeheten Talkingcircle, een traditionele manier voor inheemse volkeren in Noord-Amerika om problemen op te lossen. Het is een zeer efficiënte manier om hindernissen uit de weg te ruimen en mensen toe te staan om zich met volledige vrijheid uit te drukken. Om deze reden, wordt het meer en meer populair in de hedendaagse maatschappij. De Talkingcircle wordt gebruikt in scholen, in het bedrijfsleven en in de kleedkamers van sportteams over de hele wereld, om de eenvoudige reden dat de techniek zeer goed werkt. Het symbolisme van de cirkel, zonder begin en zonder iemand die op de voorgrond treedt, dient om mensen aan te moedigen om vrij en eerlijk over dingen te spreken die zij op hun hart hebben liggen.
Eigentijds gebruik van de Talkingstick.
Tegenwoordig wordt de Talkingstick meer en meer populair in de moderne maatschappij. Het is vooral populair in de bedrijfswereld waar management trainers goed gebruik maken van de Talkingstick. Eén van die management trainers die zeer enthousiast is over de Talkingstick, is 'Stephen Covey', auteur van vele boeken, onder andere 'The 7 habits of highly effective people' en 'The 8th habit'. Covey is ook voorzitter van het Covey Leadership Center en het Institute for Principle-Centered Leadership, een 'non-profit' organisatie. Hij spreekt internationaal over onderwerpen als leiderschap, hoe persoonlijk effectief te leven en te veranderen, familie en relaties met andere personen. Volgens hem is de Talkingstick een goed hulpmiddel in de maatschappij waarin wij leven; een egocentrische maatschappij; een 'ik-ik-ik cultuur'. Mensen leren niet om naar elkaar te luisteren. Covey houdt ervan om Talkingsticks te gebruiken in vergaderingen waarbij de persoon die de Talkingstick houdt de enige persoon is die mag spreken tot hij of zij zich begrepen voelt; wanneer de degene die in bezit is van de Talkingstick zich volledig begrepen voelt, dan en alleen dan, wordt de Talkingstick aan de volgende persoon doorgegeven. Hij zegt: "Dit leidt tot een ongelooflijk begrip en een synergy onder het team. Elk bedrijf zou er goed aan doen om een Talkingstick te hebben!" In zijn boek 'The 8th habit' schreef hij een hoofdstuk genaamd 'Blending Voices', waar hij over de Indiaanse Talkingstick spreekt en hoe het gebruik aan de 'Founding Fathers' van de Verenigde Staten werd onderwezen. Het hoofdstuk beschrijft hoe de Indiaanse Talkingstick heeft beïnvloed wat in Philadelphia plaatsvond tijdens de vorming van de Grondwet van de Verenigde Staten. In de aanwezigheid van een Talkingstick kwamen de 'Founding Fathers' tot de Grondwet zoals wij die vandaag de dag kennen, volgens Covey. Covey gelooft echt in het gebruik van de Talkingstick. Vooral in het concept dat de persoon die spreekt zich begrepen dient te voelen alvorens de Talkingstick wordt doorgegeven. "Wat gebeurt is dat de energie van de groep van negatief naar positief wordt omgezet, van verdediging naar creatief, en het zorgt voor derde alternatieve oplossingen die beter zijn dan wat iedereen aanvankelijk voorstelde", zegt Covey.
Een andere prominente zakenman, 'Johnnie Moore', afkomstig uit Groot Brittannië, gelooft dat Talkingsticks een goede manier zijn om vergaderingen te leiden. Johnnie Moore is een marketing consultant die voor verscheidene grote bedrijven, zoals de BBC, PricewaterhouseCoopers en meer heeft gewerkt. Hij is ook een medeoprichter van Applied Improvisation Network en heeft zowel in Europa als Noord-Amerika gewerkt. Op zijn blog zegt hij: "Ik ben bij evenementen geweest waar wij met z'n allen in een cirkel zaten, en als iemand wilde spreken, dan namen zij de Talkingstick over. Het is zoiets waar vaak op een hilarische manier over gespot wordt op tv. Echter de daadwerkelijke ervaring was zeer bevredigend. Ik waardeerde vooral het principe dat een facilitator duidelijk maakte: als u spreekt, voel u dan vrij om u uit te drukken zoals u wilt, en wees bedachtzaam dat anderen ook zullen willen spreken. Dat zette je op de een of andere manier op het idee dat je niet maar wat moest babbelen maar dan op een tolerantere manier. Het tweede principe was dat als je niet sprak, de nadruk lag op het luisteren, en dat je daar niet ondertussen moest zitten plannen wat je 'bijdehante' follow-up zou gaan worden. Soms werkt het heel goed als de suggestie wordt gedaan dat wij niet rechtstreeks antwoorden op wat de vorige persoon heeft gezegd, wat afleidt van een dynamiek van een klein aantal mensen die een gesprek hebben dat door anderen wordt bekeken. In ieder geval wat leek te werken aan het Talkingstick ritueel is dat de aanwezigen erin slaagden om respect aan het proces toe te voegen en de ervaring samen te delen." Het gebruiken van een Talkingstick in een Talkingcircle schijnt te werken, traditioneel binnen de inheemse culturen van Noord-Amerika, maar ook in de bedrijfswereld van vandaag de dag. Natuurlijk ligt de kracht in het feit dat de mensen die deelnemen hun consensus geven aan deze methode en niet in de stok zelf. Maar de aanwezigheid van de Talkingstick verandert de synergy binnen de groep mensen en op de een of andere manier is er eerbied voor de stok en de methode die het vertegenwoordigt. Het wordt een Talkingstick genoemd maar het moedigt eigenlijk meer het luisteren aan. De mensen die niet de Talking Stick vasthouden dienen te luisteren naar de persoon die het wel vasthoudt. Een Talkingcircle kan als een veilige plaats aanvoelen. Het kan een plaats zijn waar mensen samenkomen in hun zoektocht naar nieuwe richtingen of om dingen recht te zetten. Mensen zijn aanwezig om het bewuste onderwerp te behandelen en niet slechts om hun zegje te doen. In plaats daarvan moedigt de Talkingstick efficiënt spreken en luisteren aan.
Een Talkingcircle kan als een veilige plaats aanvoelen. Het kan een plaats zijn waar mensen samenkomen in hun zoektocht naar nieuwe richtingen of om dingen recht te zetten. Mensen zijn aanwezig om het bewuste onderwerp te behandelen en niet slechts om hun zegje te doen. In plaats daarvan moedigt de Talkingstick efficiënt spreken en luisteren aan.
Wat is nu de bedoeling van deze workshop, welnu het spreek eigenlijk al voor zich, we gaan een Talkingstick maken, deze stick is dan uw eigen krachtvoorwerp en kan u op verschillende manieren helpen. Nadat u de stick af heeft wordt deze traditioneel 'gesmudged' (gereinigd), ook u zelf wordt 'gesmudged' en hierna worden u en de Talkingstick gezegend zodat het uw Talkingstick is, niemand mag dan nog de Talkingstick zomaar pakken, maar dient eerst uw toestemming te vragen, hierdoor is er respect naar u toe. Op de pagina 'De Talkingstick' kunt u meer lezen over de Talkingstick en het gebruik hiervan door de Native Americans.
De Talkingstick kan zowel in de huiselijke kring als op de werkvloer een uitkomst beiden, en is dan ook bedoeld voor iedereen van huisvrouw tot directie. Wilt u meer informatie over deze workshop, neemt u dan even contact met ons op. Dit kan via ons E-mailadres: info@the-native-circle.com, maar u kunt ook uw vragen stellen via ons online Inschrijfformulier.
De kosten van deze workshop bedraagt €35.00 per persoon. Aan deze workshop is geen tijdslimiet verbonden. Tevens is het mogelijk om deze workshop te combineren met één van de andere workshops, hiervoor geldt dan natuurlijk wel een andere tarief, dit tarief gaat dan in overleg met u. Voor deelname vult u dan A.U.B. ons online inschrijfformulier in. Let op: het invullen van dit inschrijfformulier verplicht u tot niets, een inschrijving is alleen geldig wanneer u van ons een bevestiging heeft ontvangen van uw inschrijving.