The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

De Talkingstick.

De Talkingstick is een houten stok van ongeveer 30 centimeter lang, verfraaid met symbolische aspecten uit de natuur die van betekenis zijn voor de eigenaar. De dieren die in de decoratie van de Talkingstick worden gebruikt zijn zeer symbolisch. Bijvoorbeeld de beer wordt gewoonlijk gezien als symbool van sterkte, dromen, en beschermer/heler; de bever wordt gewoonlijk gekenmerkt als bouwer; de wolf symboliseert een onderwijzer in wijsheid en nieuwe ideeën enzovoort. Sommige stammen geloven dat het dier de persoon selecteert en niet dat de persoon het dier uitkiest. Het soort hout dat wordt gebruikt om de Talkingstick te maken zou ook betrekking hebben gehad op de eigenaar. De berk symboliseert waarheid; de esdoorn vertegenwoordigt zachtaardigheid; de iep wordt gebruikt voor wijsheid enzovoort. De decoratie kan bestaan uit veren, afbeeldingen, leder, parels, bont, been, schelpen en meer. Deze ornamenten hebben ook betekenis. De kleuren en de soorten van veren en huid symboliseerden ook zaken die betrekking hadden op de eigenaar en zo was de Talkingstick dus een heel persoonlijk item. Soms legden mensen de Talkingstick in het licht van de volle maan om de geesten toe te staan om binnen te treden. Geen Talkingstick was hetzelfde omdat het materiaal dat werd gebruikt en de decoratie specifiek toegespitst waren op de eigenaar van de Talkingstick.

Vertaling van; 'Sharing in Ceremony'.

Delen in Ceremonie.

Modern gebruik voor de Native American Talking Stick.

We willen allen gehoord worden, om vrij te kunnen spreken zonder onderbreking en een stem te geven aan onze meningen zonder angst voor veroordelingen. De Native Americans hebben eeuwen lang door middel van de Talkingstick een prachtig instrument gehad om eerlijk en vrij gehoord te worden zonder veroordeling.

De ceremoniële Talkingstick wordt gebruikt in beraadslaging om iemand aan te wijzen die recht van spreken heeft. Sommige Native Stammen gebruiken verschillende instrumenten als Talkingstick. Zo kan de ene stam een veer gebruiken en sommige andere een vredespijp of een ander 'heilig' instrument, hoe dan ook... De Talkingstick dwingt het respect af van iedereen. Degene die de Talkingstick in handen heeft mag zolang vrijuit spreken als hij wil, terwijl iedereen stil luistert met respect. In eerbied voor de kracht van woorden, wordt van de spreker verwacht om 'eerlijk en zuiver vanuit het hart' te spreken. Als de spreker zelf voelt dat hij de Talkingstick niet in eren kan houden door te spreken, moet hij zich onthouden van het spreken om zichzelf niet te onteren.

Mensen van alle culturen hebben de simpele kracht van de Talkingstick omarmd. Leraren gebruiken de Talkingstick om de leerlingen allen vrij te laten spreken. Het is bepaald wel een uitermate geschikt instrument in conflict management. Wanneer iedereen de mogelijkheid heeft om zonder onderbrekingen vrij te spreken, kan dat oververhitte argumenten ontmantelen en ontwapenen.

Ook al zijn Talkingsticks traditioneel gemaakt met gewijde veren en leder, kun je zelf een Talkingstick maken door een mooie tak/stok te zoeken tijdens een boswandeling of zelfs in je eigen achtertuin en deze te versieren/decoreren met de juiste intenties vanuit het hart. Hoe het er uitziet is uiteindelijk van minder groot belang als de betekenis die je deze Talkingstick geeft terwijl je hem maakt.

Rondom een kampvuur wordt de Talkingstick vaak doorgegeven voor het delen van verhalen. Een persoon start het verhaal en geeft dan de stick door aan de volgende persoon die op zijn beurt het verhaal doorzet, net zo lang tot de cirkel rond is. Het is altijd belangrijk, vooral met kinderen, dat iedereen die de Talkingstick doorgeeft zonder te spreken, hetzelfde respect krijgt als de sprekers.

De Talkingstick heeft zelfs een plaats gevonden in bedrijven, dienstdoende als een gelijkmaker waarbij bedrijfsleiders/managers/directeuren en de werknemers allen evenveel tijd en respect worden gegeven om vrij te kunnen spreken. Iedereen leert zo nieuwe wegen om met elkaar te communiceren vanuit rust en respect en om samen als team eventuele obstakels het hoofd te bieden.

In huishoudens, is het voor echtparen en gezinnen misschien een mooie plaats in de levensruimte om de Talkingstick een plekje te geven, zodat wanneer men ernaar kijkt... zij zich ervan bewust blijven om altijd eerlijk en zuiver te spreken vanuit het hart en te luisteren met het volste respect voor elkaar. Als prachtige bijkomstigheid kan de Talkingstick natuurlijk een geweldige bijdrage leveren aan het met elkaar delen van fijne gedachten, herinneringen en heling.

Opbellen
E-mail