The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Pijpdragers.

Er zijn twee soorten pijpen. Een persoonlijke pijp, deze kan eigendom zijn van wie dan ook en wordt gebruikt om te bidden voor eigen rekening. Deze pijp werd ook wel de 'People's Chanupa' genoemd. En de Heilige pijp, dit was de pijp voor met volk. Deze pijp werd door één persoon bewaart en verzorgd. Deze persoon werd de pijpdrager genoemd. Als het nodig was ging de pijpdrager met de heilige pijp bidden voor de mensen, of om de geesten te vragen bij een bijeenkomst of ceremonie, of misschien voor genezing of onderwijs. Deze pijp mocht echter niet worden gedeeld.

In de Sioux traditie is het worden van pijpdrager een aangeboren taak. Er is geen manier om dit privilege te verdienen, het is iets wat je kreeg voordat je aangekomen was op deze aarde. Helaas, er is een groot deel van verwarring vandaag de dag over de rol van de pijpdrager, veroorzaakt meestal door mensen die leren over de traditie van andere landen en deze proberen toe te passen op alle naties. Bovendien, omdat 'First Nations' tradities nu worden gezien als 'Cool', lijkt het erop dat iedereen in eens pijpdrager wil zijn, maar nogmaals, het is niet een taak die je gewoon zomaar even kunt aannemen omdat je het zo leuk en interessant vindt. Het optreden als pijpdrager wanneer het niet je ware roeping is, is niet alleen respectloos, het is gevaarlijk, zowel voor jou als voor de andere met wie je de pijp deelt. Dus ook al ben je in het bezit van een pijp en deel je deze ook met andere doe dit dan altijd met het volste respect, maar zie jezelf NOOIT in de rol van pijpdrager.

De symboliek van de pijp.

De kom (kop) van de pijp met een gat voor het accepteren van de pijpsteel vertegenwoordigt de vrouw en staat dus voor het vrouwelijke, het vlees, het bloed en Moeder Aarde. De steel vertegenwoordigt de man en staat dus voor het mannelijke, zijn botten en ruggengraat en Vader Lucht. Het kanaal tussen mondstuk en kom vertegenwoordigt de directe verbinding tussen alle aardse dingen en de Grote Geest, ofwel het smalle pad dat elk mens bewandelt in zijn relatie tot de Grote Geest. Deelnemen aan de pijp symboliseert een eenheid en evenwicht tussen de mannelijk en vrouwelijke aspecten van de wereld. Tegelijkertijd symboliseert het steen van de kom de geesten van de niet organische dingen van onze wereld, terwijl de houtensteel de organische wezens vertegenwoordigt. Andere symbolen kunnen worden toegevoegd door middel van houtsnijwerk of decoraties, deze zijn zeer krachtig en zijn vaak aanwezig bij alle pijpen.

Mitakuye Oyasin.

(We are all related)

Opbellen
E-mail