The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Het vijfde Chakra 'Het Keelchakra' (Creatieve-identiteit).

Sanskrietnaam: Vishuddha (Schoonmaken; Reinigen).

Vertaling: Zuiverheid.

Nederlandse benaming: Keelchakra.

Andere benamingen: 5e Chakra; Uitingschakra; Engelenchakra; Boeddahchakra; Etherchakra.

Locatie: Op het strottenhoofd.

Kleur: De kleur van dit Chakra is Blauw.

Het vijfde Chakra: 'Vormgeving'.

"Soms heb ik het gevoel dat ik niet vrij ben om mijzelf te uiten zoals ik ben, zoals ik het voel. Ik houd me dan vaak in. Ook laat ik mij door anderen de mond vaak snoeren, durf het achterste van mijn tong niet echt te laten zien en slik veel in."

"Meestal kan ik goed uiten en weet mijn eigen leven goed vorm te geven. Ik voel me doorgaans vrij en laat anderen niet te veel op mijn nek zitten. Ik weet wat ik wil en leef daarnaar."

De vijfde Chakra wordt in verband gebracht met communicatie en creativiteit en is gelegen in de buurt van het strottenhoofd. Dit Chakra bevind zich in het keelgebied en heeft te maken met zelfexpressie en creativiteit door middel van spraak en schrift te maken. Het staat ook in verbinding met de beschouwing en bepaalde aspecten van het denken en plannen. Dit Chakra is verantwoordelijk voor relaties die wij met anderen en vooral met groepen aanknopen. Vishuddha, ook wel Vishuddhi, wordt gesitueerd ter hoogte van de keel. De Keelchakra vormt in het lichaam het klank- en spraakcentrum. Het Keelchakra verbindt het hartcentrum met het Derde oogchakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Dit Chakra stemt ze op elkaar af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ratio niet de overhand krijgt. De Keelchakra heeft dus te maken met zelfexpressie en praten. Wanneer deze open is, heb je geen problemen met het jezelf uitdrukken, en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen. Wanneer deze Chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken, en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze Chakra sluiten. Als deze Chakra overactief is, ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Zorgt voor het gebied: bovenste luchtwegen, stembanden, keel, kaak, je schildklier, stem, en je nekwervels. Dit gebied beheerst je creativiteit. Het feit of je al dan niet naar buiten treedt is afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van dit Chakra. Een goede werking maakt dat jezelf goed kunt uiten en zeggen wat er in je omgaat. Door regelmatig onwaarheden te spreken kan dit Chakra geblokkeerd raken. Te weinig energie: ondanks dat er soms wel gepraat kan worden, snappen mensen je niet, maar vaak ben je onmachtig om datgene wat binnen gevoelt wordt naar buiten te brengen. teveel energie ben je overactief in het vertalen van je gevoelens; je praat teveel en kunt moeilijk luisteren.

Advies bij energie storing:

Te weinig actief: doe een cursus 'spreken in het openbaar' en ga daarmee oefenen. Ga schilderen, boetseren of mandala's tekenen en probeer deze voor jezelf te ontleden. Maak eens een serie afspraken met vrienden of vriendinnen en probeer dan te discussiëren over iets wat jou aanspreekt of bezig houd. (begin wel simpel). Draag veel blauw en eet bij voorkeur van blauwe borden.

Overactief: Leun eens achterover en kijk alleen maar naar je omgeving. Wat zie je? Wat voor kleuren dragen de mensen om je heen? Wat ervaar je als je kijkt? Wat hoor je? Neem alles in je op en schrijf het eventueel daarna op! Ga sporten doen, waarbij competitie niet belangrijk is.

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans:

Psychische klachten: Moeite met het verwoorden van emoties, snel een brok in de keel en geëmotioneerd.

Lichamelijke klachten: Verhoogde schildklierwerking en keelproblemen.

Opbellen
E-mail