The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Twee wolven.

Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend vuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is...

Hij zegt: "Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. Een zwarte en een witte."

Hij vervolgd: "De zwarte wolf vertegenwoordigt het kwade. Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, afgunstig, bezorgd, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoel, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Als draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen, want hij vertrouwd niemand. En daarom heeft hij geen echte vrienden."

"De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en deed niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij is behulpzaam, genereus, rechtschapen en zachtaardig. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor andere wolven en is trouw aan zichzelf."

Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kan vormen over deze wolven. Dan zegt hij: "Iedereen heeft die twee wolven in zich. En beide willen de baas zijn in mijn denken, doen en laten."

De kleinzoon denkt even na en vraagt dan: "Welke wolft wint er?"

De oude wijze  antwoord indiaan: "Ze winnen allebei! Want ik geef ze beide even veel aandacht!"

"Want zie je," vervolgt hij "als ik ervoor kies alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte wolf om elke hoek verstopt zitten om te wachten tot ik afgeleid ben of zwak word en springt dan op om mijn aandacht te krijgen waarnaar hij hunkert. Hij zal altijd boos, ontevreden en bang zijn en altijd de witte wolf bevechten."

"Maar als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk en hem erken, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb is hij tevreden en gelukkig. En de witte wolf is gelukkig. Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten - vasthoudendheid, moed, onverschrokkenheid, wilskracht en een groot strategisch denken - dat heb ik van tijd tot tijd nodig en dat ontbreekt de witte wolf. Maar de witte wolf heeft compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat er in het beste belang van allen is."

"Zie je, mijn jongen," vervolgt de oude wijze indiaan "de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je er maar één voedt, zal de andere verhongeren en zij zullen onbeheersbaar worden. Door ze beide te voeden en te verzorgen zullen zij je goed van dienst zijn en niets doen dat niet een onderdeel van iets groters is, iets goeds, iets van het leven."

Hij vervolgd: "Voed ze allebei en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn. En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is. Vrede, mijn jongen, is de missie van de Cherokee in het leven. Een man of vrouw die vrede van binnen heeft, heeft alles. Een man of vrouw die verscheurd is door oorlog in zichzelf heeft niets."

"Hoe jij ervoor kiest om met de tegengestelde krachten in jezelf om te gaan zal je leven bepalen. Verhonger de ene of de andere, of begeleid hen beide. Ook in jou mijn jongen huizen deze twee grote krachten! Behandel beide respectvol, dan winnen beide en is er vrede."

Wil je dit verhaal graag hebben, klik dan op de link hier naast (klik hier), je krijgt dan een pdf-bestand dat je kunt opslaan.

Terug.

Terug naar Korte Indianen verhalen.

Terug naar Kids.

Opbellen
E-mail