The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

De legende van de dromenvanger 2.

Lang geleden toen de wereld nog jong was, stond een oude geestelijke leider van de Lakota op een hoge berg en had een visioen.

In zijn visioen verscheen Iktomi, de grote misleider en leraar van wijsheid, in de vorm van een spin. Iktomi sprak met hem in een heilige taal die alleen de geestelijke leiders van de Lakota konden begrijpen.

Terwijl hij sprak nam Iktomi, de spin, de krans van wilgentakken van de oude man waarin veren, paardenhaar, kralen en offergaven waren gestoken, en begon een web te spinnen.

Hij sprak tot de oude man over de levenscyclussen . . . en hoe we onze levens als peuters beginnen, en dan de kindertijd bereiken, en daarna zijn we volwassen. Tenslotte komt de ouderdom wanneer er voor ons moet worden gezorgd alsof we kleine kinderen zijn, en zo wordt de cyclus voltooid.

"Maar", zei Iktomi terwijl hij doorging zijn web te spinnen, in elke fase van het leven zijn er vele krachten ? sommige goed en sommige slecht. Als je luistert naar de goede krachten, zullen deze je in de juiste richting sturen. Maar als je luistert naar de slechte krachten, zullen ze je kwaad doen en je in de verkeerde richting sturen."

Hij ging verder, "Er zijn veel krachten en verschillende richtingen die de harmonie van de natuur kunnen bevorderen of haar in de weg kunnen staan, en dat geldt ook voor de Grote Geest en al zijn schitterende leringen."

De hele tijd dat de spin aan het woord was, ging hij door met het weven van zijn web waarbij hij aan de buitenkant begon en naar het centrum toewerkte.

Toen Iktomi klaar was met spreken, gaf hij het web aan de oude wijze van de Lakota en zei:

"Zie, het web is een volmaakte cirkel, maar er is een gat in het centrum van de cirkel. Gebruik het web om jezelf en je mensen te helpen om je doelen te bereiken en maak een goed gebruik van de gedachten, dromen en visioenen van je volk. Als je gelooft in de Grote Geest, zal het web je goede ideeën opvangen, en de slechte ideeën zullen door het gat verdwijnen."

De oude wijze van de Lakota gaf zijn visioen door aan zijn volk en nu gebruiken de Siouxindianen de droomvanger als het web van hun leven. Het hangt boven hun bed of in hun huis om de dromen en visioenen te selecteren.

Het goede in hun dromen wordt gevangen in het web van het leven en met hen meegedragen. . . maar het kwade in hun dromen ontsnapt door het gat in het centrum van het web en is niet langer een deel van hen. Ze geloven dat de droomvanger het lot van hun toekomst bewaart.

Wil je dit verhaal graag hebben, klik dan op de link hier naast (klik hier), je krijgt dan een pdf-bestand dat je kunt opslaan.

Terug.

Terug naar Korte Indianen verhalen.

Terug naar Kids.

Opbellen
E-mail