The Native Circle.

Mitayue Oyasin.


Keltische Boomastrologie.

De Esdoorn.

Sleutelwoorden:

Onafhankelijke Geest.

Vrije Vogel.

Geboorte datums:

11 april t/m 20 april.

14 oktober t/m 23 oktober.

Boomteken Esdoorn typering eigenschappen:

Niet doorsnee; Origineel; Authentiek; Hang naar nieuwe ervaringen; Gereserveerd; Verlegen van aard; Ambitieus; Trots; Zelfverzekerd; Leert gemakkelijk; Goed geheugen; Last van nervositeit; Wil te graag indruk maken; Is complex; Gecompliceerd liefdesleven.

Keltische Boomteken Esdoorn.

Esdoorns dromen van volledige onafhankelijkheid en kunnen hierdoor weleens botsen met mensen en de samenleving. Een esdoorn steekt er veel energie in om mensen op zijn hand te krijgen en de omgeving te overtuigen, om conflicten te voorkomen. Comfort en veiligheid wordt door een esdoorn minder belangrijk gevonden. Een esdoorn heeft bewondering voor mensen die zich duidelijk en consequent presenteren. Een esdoorn valt op door een sterke wilskracht, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. De meeste esdoorns hebben een sterke persoonlijkheid.

De esdoorn van oktober heeft vaak een kunstzinnige aanleg. In het algemeen heeft een esdoorn vaak een technische aanleg, maar ook een geschiktheid voor politieke beroepen. Menigmaal voelen vrouwelijke esdoorns zich thuis in de zogenaamde 'mannenberoepen'. De esdoorn heeft ondanks zijn dominantie het hart op de goede plek zitten, is ook vaak een luisterend oor voor mensen die met problemen zitten. Esdoorns kunnen echter ook wel eens te dominerend zijn. Op het gebied van liefde en relatie geldt voor de esdoorn dat ze een partner nodig hebben die duidelijk en consequent is en een sterke persoonlijkheid hebben. Dit om de neiging tot dominantie van de esdoorn aan te kunnen, maar ook om een luisterend oor te kunnen bieden aan de esdoorn (die zelf meestal het luisterend oor is in contacten).

In de volksgeneeskunde is de Esdoorn bekend om zijn koelend effect bij ontstekingen. Hildegard van Bingen schreef: "De esdoorn is koud en droog,tegen koorts helpt een bad in water waarin takken van des Esdoorn samen met de bladeren gekookt zijn, en door daarna uit de schors geperst sap te drinken". Wichelroedes werden vroeger vaak van esdoornhout gemaakt.

Volksgebruik.

Men geloofde dat de Esdoorn bescherming bood tegen heksen. Daarom werd in verschillende delen van Duitsland huizen met esdoorntakken versierd. Zij zouden ook blikseminslag voorkomen. Tevens legde men esdoorntakken rond velden om mollen te verdrijven. In de Elzas probeerde men ermee vleermuizen op afstand te houden. Het beroemde Trojaanse Paard was van esdoornhout getimmerd. In Beieren gelooft men (nog steeds) dat mooie, grote esdoornbladeren een goede oogst voorspellen. Door wijn over de wortels te gieten, gaat een wens in vervulling.

Legende.

Volgens een Indiaanse legende zag het stamhoofd Glooskap van de Wawaniki Indianen dat de mensen van zijn stam onder esdoorns lagen en de siroop in hun monden lieten druppelen. Zij hadden geen zin meer om te werken en dat kon hij niet tolereren. Hij goot water over de bomen, waardoor de zoetigheid van de siroop verminderde. Van nu af aan moesten de Wawaniki Indianen hun siroop moeizaam verzamelen en de siroop door koken zelf vervaardigen.

Wat de Bomen vertellen:

Sommige esdoorn soorten bevatten veel suiker. Daarom wordt een groot deel van het Amerikaanse snoepgoed gemaakt van ahornsuiker. Volgens een Amerikaanse legende is de ahornsuiker door een Indiaanse vrouw ontdekt. Zij wilde voor haar gezin het vlees van een eland koken. Maar bij gebrek aan water tapte zij een ketel vol es­doorn sap en zette deze met het vlees op het vuur. Zij raakte in gesprek met haar buurvrouwen vergat de tijd. Toen zij uiteindelijk bij de ketel terugkwam was het vlees bedekt met een kleverige massa. Zij durfde het vlees zo niet aan haar man te presenteren en uit angst voor een pak rammel­ vluchtte zij het bos in. Toen zij na enige tijd weer naar het kamp sloop, zag zij tot haar verbazing dat haar man niet boos was, maar zat te smullen van de bruine kleverige substantie in de ketel.

Op deze wijze ontdekte zij een belangrijke bron van inkomsten voor Canada en de Amerikaanse staat New England: ahornsuiker. Dat zal ook één van de redenen zijn waarom Canada de boom eert met een afbeelding van haar blad in de nationale vlag. In de herfst krijgen de esdoornbladeren een fraaie rode en gele kleur. Het mooi verkleuren van het blad zal ook wel de oorzaak zijn geweest, dat de esdoorn in Japan het symbool van het verdwijnende jaar is geworden. In de antieke geneeskunde werden wortels van de esdoorn gebruikt bij het genezen van leverkwalen.

Als je de esdoorn als levensboom hebt ben je een vrije vogel. De esdoorn droomt van totale on­ afhankelijk en een eigen identiteit. Prachtig, alleen kom je hiermee vaak in botsing met de samenleving en dat wil je ook weer niet. Dus zit er niet anders op dan 'veel energie steken in het overtuigen van je omgeving, want die wil je toch graag mee hebben. Veiligheid en comfort vindt je minder belangrijk. Je hebt bewondering voor mensen die zich helder en consequent presenteren. Als esdoorn val je op door grote wilskracht, gemeenschapszin en betrokkenheid.

Terug.

Klik hier om uw geboorte boom te downloaden.

Opbellen
E-mail