The Native Circle.

Mitayue Oyasin.


Keltische Boomastrologie.

De Cipres.

(Wordt ook wel Jeneverbes genoemd)

Sleutelwoorden:

De Trouw.

Onafhankelijke knokker.

Geboorte datums:

25 januari t/m 3 februari.

26 juli t/m 4 augustus.

Boomteken Cipres typering eigenschappen:

Sterk; Vaak gespierd; Tevreden; Optimistisch; Zorgeloos; Plooibaar; Verlangt naar geld en waardering; Neemt wat het leven te bieden heeft; Hekel aan eenzaamheid; Trouw; Gepassioneerde minnaar of minnares; Maar niet snel tevreden; Weerbarstig; Belerend/schoolmeesterachtig; Heetgebakerd.

Keltische Boomteken Cipres.

De Cipres is dol op zon en licht en heeft een grote behoefte aan onafhankelijkheid. Een Cipres wil graag weten wat de zin van het leven is en gelooft in zaken als reïncarnatie. Cipressen vertonen een sterke vechtlust bij zowel het verkrijgen van kennis als het verkrijgen van vrijheid. Cipressen incasseren bij dit proces fikse tegenslagen, maar laten zich niet uit het veld slaan, doordat ze over een goed relativering en incasseringsvermogen beschikken.

Wintercipressen zijn soms wat gereserveerd van aard en houden liever enige persoonlijke afstand. Als wintercipressen eenmaal iets in hun hoofd hebben, willen ze dit koste wat kost volgen of uitvoeren. (Wat ze in hun kop hebben, hebben ze niet in hun kont!). De zomercipressen zijn wat milder en toegeeflijker en kunnen iets makkelijker op- of toegeven. Cipressen kunnen iets dubbels hebben, zijn soms ambivalent. Enerzijds kunnen ze conservatief en behoudend van aard zijn, maar anderzijds willen ze steeds nieuwe dingen uitproberen. Voor de cipres kan sport of fitness als een goede uitlaatklep dienen om overtollige lichamelijke energie kwijt te raken.

Wat de liefde betreft, om een relatie te laten slagen, is het voor een cipres belangrijk om een partner te hebben die de passie op liefdesgebied kan beantwoorden (goede minnaar of minnares), maar ook een partner die de soms optredende weerbarstigheid en het belerende gedrag kan incasseren of corrigeren. Verder is het belangrijk dat een partner de behoefte aan onafhankelijkheid en vrijheid van de cipres kan accepteren, daar de cipres zich anders verstikt zal voelen, in de contramine zal gaan of zich af zal sluiten. Bij de Kelten werd de Jeneverbes aan Balder gewijd, bij de Grieken aan Hermes. Dit heeft vast wel te maken met het altijd groene uiterlijk van de boom, de aangename geur van hout, blad en vruchten. De Germanen gebruikten het hout bij de verbranding van doden en bij offers. Wij weten dit omdat er op een Germaans urnenveld achter Vlodrop houtskool van jeneverbes is aangetroffen. Volgens mensen van vroegere tijden woonde er een goede geest in de jeneverboom. Daarom mocht deze niet gekapt worden.

In veel streken wordt het Mariabeeld omkranst met jenevertwijgen. Volgens een oude legende heeft Maria, op de vlucht voor de soldaten van Herodes, tussen de takken ven een jeneverboom geschuild. De bessen bevatten ca. 1% jeneverbesolie die als smaakstof aan alcoholische dranken wordt toegevoegd. Het hout is zacht, maar taai, elastisch, moeilijk te splijten en heeft een lange levensduur. Insecten lusten het niet. Het ruikt kamferachtig aromatisch. De kern is roodbruin en het spinthout geelachtig. Potloden die vaak van de Juniperus virginiana vervaardigd worden, hebben een heel speciale cederhoutgeur. Het jeneverbeshout kan voor fijn houtsnijwerk, draaiers, meubel en inlegwerk gebruikt worden. Van het dikste hout maakte men vroeger schuttingpalen, houten emmers, pijpen, wandelstokken en zwepen. Het hout wordt nog steeds gebruikt voor het roken van worst, vlees en vis die daardoor een uniek aroma krijgen. De takken werden gebruikt voor het vlechten van kransen en manden.

Uit het hout kan ook etherische olie gewonnen worden. Van jeneverbesgom, vermengd met lijnolie maakte men vroeger vernis voor schilderijen. Verouderde toepassingen zijn het uitroken van gebouwen na een pestepidemie, het vervaardigen van magische bekers uit dikke takken. Een drankje uit jeneverbessen beschermt tegen kwade invloeden en maakt onzichtbaar. Je kon ook in een jeneverstruik veranderen die zo prikte, dat iedereen er van af bleef. Alle vermoeidheid verdwijnt als men zich onder een jeneverstruik ter ruste legt. Wanneer men op het Duitse eiland Rügen een huis bouwde, stopte men een jenevertak in het fundament om zo de duivel op afstand te houden. In oude Duitse vakwerkhuizen vindt men nog steeds jenevernaalden onder de vloer, bedoeld als bescherming tegen muizen.

Wat de Bomen vertellen:

Apollo was erg gesteld op de jonge Cyparissos. Deze was op zijn beurt dol op een mannetjeshert. Hij was ontroostbaar toen hij dit hert per ongeluk doodde en hij smeekte de goden altijd om dit verlies te mogen rouwen. Apollo willigde zijn verzoek in en veranderde hem in een donkere druppende cipres. Venus drapeerde later op haar beurt twijgen van de cipres om haar hoofd toen zij om de dood van Adonis treurde. Beroemd was ook de cipres naast de graftombe van de Perzische koning Cyrus. Deze boom weende elke vrijdag tranen van bloed en werd daarom tot een bedevaartsoord.

Ook op het eiland Cyprus, dat naar de boom is genoemd, werd de cipres als een god vereerd. De Cipres van het Italiaanse Somma wordt als de oudste boom van Europa beschouwd. Hij groeide al ten tijde van Julius Caesar. Napoleon spaarde de boom toen hij een weg over de Simpion aanlegde. Is de cipres je levensboom dan ben je een onafhankelijke knokker. Je bent dol op zon en licht en hebt grote behoefte aan onafhankelijkheid. wel wil je. graag weten wat de zin van het leven is en geloof je heilig in reïncarnatie. met enorme vechtlust probeer je kennis en vrijheid te verkrijgen. Bij deze speurtocht incasseer je grote tegenslagen, maar je kunt goed relativeren en laat je niet uit het veld slaan.

Terug.

Klik hier om uw geboorte boom te downloaden.

Opbellen
E-mail