The Native Circle.

Mitayue Oyasin.


Keltische Boomastrologie.

De Berk.

Sleutelwoorden:

De Inspiratie.

Bescheiden Rots in de Branding.

Geboorte datum:

24 juni.

Boomteken Berk typering eigenschappen:

Aantrekkelijk; Elegant; Levendig; Fantasievol; Vriendelijk; Bescheiden; Houdt van leven in de natuur en stilte; Schept serene en tevreden sfeer; Houdt niet van extremen; Vindt snel iets vulgair; Kan soms wat arrogant of autoritair zijn.

Keltische Boomteken Berk.

De berk is iemand waar vrienden op kunnen bouwen Hij/zij is intelligent, beschikt over een goede intuïtie en blijft bescheiden, houdt niet opscheppen en heeft 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg' als credo. Zelfs als hij/zij de top heeft bereikt. De berk is een echt familie mens en vertoeft het liefst in zijn eigen beschermde, vertrouwde wereldje, maar verliest daarbij anderen niet uit het oog. De berk kan goed met geld omgaan en kan goed adviseren in financiële aangelegenheden. Problemen worden meestal met diplomatie en raffinement opgelost. Als deze aanpak echter niet helpt, dan kunnen zij echter ook zeer arrogant en autoritair uit de hoek komen.

Berkensap wordt gebruikt bij de bereiding van zalven, shampoos en haarwater die huid en haar moeten verjongen. Ook zou berkensap aan een mens nieuw elan geven. Berkenbladeren die in het voorjaar geplukt worden bevatten naast harszuur en kalizout ook saponine. Saponine is een stof dat genezend werkt bij reumatiek, blaas - en nieraandoeningen. Berkenbladthee werkt vochtafdrijvend. Berkenblad dient ook als verfmiddel voor wol. Door onder een wigvormige insnijding in de stam aan de zuidwestkant een blikje te bevestigen, kan berkensap getapt worden. Berkensap smaakt zoet en kan puur gedronken worden. Het helpt bij lusteloosheid en voorjaarsmoeheid. Het kan ook als alternatief voor honing en suiker gebruikt worden. Men kan er ook wijn van maken. Met een aftreksel van berkenknoppen kunt u het lichaam reinigen en de spijsvertering bevorderen.

Een bijzonderheid.

In de toppen van Berken zien we vaak merkwaardige, dicht opeen gegroeide takken bossen, de zogenaamde heksenbezems, door zwammen veroorzaakte dwergvormen. Hierop zouden heksen door het luchtruim vliegen.

Sagen, sprookjes en volksgeloof.

Een oud Fins lied beschrijft hoe Berken klagen en wenen omdat kinderen elke lente opnieuw hun stammen openrijten en uit hun buik de levenssappen roven; dat de herders uit hun witte gordels korven maken, de meisjes hun takken afsnijden om er bezems van te binden. Bonifatius noemde de Berk een duivelse boom omdat hij hoopte daarmee de heidense gebruiken uit te roeien. De Berk is de boom van heksen en witte wieven. Als men iemand een berkenkrans geeft, is dit een teken van liefde (beschreven in middeleeuwse gedichten uit Wales). Gedroogde berkenbladeren werden in de wieg van een verzwakte baby gelegd. Scandinavische landen vieren de mensen het lentefeest in het berkenbos zodra de blaadjes verschijnen. In veel dorpen en steden is de meiboom halen een volksfeest, bij de Kelten bekent als Beltaine. De meiboom wordt uit het bos gehaald, van zijn bladeren ontdaan, met guirlandes versierd en in het centrum van het dorp, vaak naast de kerk, overeind gezet. Ik zie ieder jaar een meiboom staan naast de kerk in Noorbeek (Zuid-Limburg). In Rusland hakken boeren op donderdag na Pinksteren een jonge Berk om en versieren deze met vrouwenkleren, linten, bloemen en eieren. De Tartaren vreesden berkenbossen omdat zij dachten dat de donder tegen de stam zou stuiteren en hun zo zou treffen.

Wat de Bomen vertellen:

Reeds lang voor de eik en de linde werd de berk door onze voorouders als heilige boom vereerd. In Rusland en Finland waar de berk in enorme hoeveelheden voorkomt, is hij nog steeds één van de heiligste bomen. Men ziet in de berk het symbool van het jonge terugkerende leven. Berkentakken werden gebruikt als levensroede; een slag daarmee bracht gezondheid, vruchtbaarheid en kracht. De takken dienden ook tot de roede van de schoolmeester, die er zijn leerlingen mee tuchtigde wanneer ze het al te bont maakten.

In de Walpurgisnacht (nacht 30/4- 1/5) hing men berkentakjes voor deur en ramen om zo boze elementen buiten te houden. Daarom zijn bezems van berkentwijgen ook zo goed, die vegen niet alleen het vuil, maar ook alle kwade krachten het huis uit. Natuurlijk werd deze boomverering door de ijveraars voor het christendom bestreden. Bonifatius noemde het een duivelse boom en weldra werden er andere negatieve verhalen over de berk in omloop gebracht. Zo vertelt men onder meer op het Twentse platteland dat de berk nooit oud wordt, maar altijd stumperig en windscheef, omdat het kruis van Christus gemaakt was van berkenhout!

Wie tegenwoordig aan een berkenproduct als heilzaam middel denkt, schiet dadelijk berkenwater te binnen. In de volksgeneeskunde wordt berkensap echter ook gedronken bij geelzucht, aandoeningen van de urinewegen, onzuivere huid, waterzucht en voor de zuivering van het bloed.

Is de berkenboom je levensboom dan ben je een bescheiden rots in de branding. Een berk als vriend(in) is iemand van wie je op aan kunt. Hij is intelligent, beschikt over een goede intuïtie en blijft bescheiden, zelfs als hij de top heeft bereikt. Ook houdt een berk niet van veel ophef; "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" zou zijn motto kunnen zijn. De berk vertoeft het liefst in zijn eigen beschermde, vertrouwde wereldje, maar verliest anderen daarbij niet uit het oog.

Terug.

Klik hier om uw geboorte boom te downloaden.

Opbellen
E-mail