The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Het zesde Chakra 'Het Derde oogchakra' (Archetypische-identiteit).

Sanskrietnaam: Ajna (Weten; Waarnemen).

Vertaling: Duizendvoudig.

Nederlandse benaming: Derde oogchakra.

Andere benamingen: 6e Chakra; Voorhoofdchakra; Innerlijk oog; Inzichtschakra; Gedachtechakra.

Locatie: Zit tussen de wenkbrauwen in het midden op het voorhoofd.

Kleur: De kleur van dit Chakra is indigo.

Het zesde Chakra: 'Inzicht'.

"Soms heb ik het idee, dat ik zelf niet goed door heb waarom ik mijn leven op deze manier vorm geef. Dat ik onvoldoende inzicht heb in de motieven voor mijn gedrag. Soms wil ik mijn werkelijke motieven ook niet echt onder ogen zien. Ik verlies me vaak in doen en weinig nadenken, reflecteren."

"Doorgaans ben ik mij redelijk bewust van het waarom van mijn gedrag. Daar sta ik ook regelmatig bij stil. Ik probeer ook mijn leven bewust te sturen en zie goed onder ogen wat ik nog moet verbeteren."

De zesde Chakra wordt in verband gebracht met helderziendheid, intuïtie en verbeeldingskracht en is gelegen in de buurt van het voorhoofd. Dit Chakra bevind zich in het keelgebied en heeft te maken met zelfexpressie en creativiteit door middel van spraak en schrift te maken. Het staat ook in verbinding met de beschouwing en bepaalde aspecten van het denken en plannen. Dit Chakra is verantwoordelijk voor relaties die wij met anderen en vooral met groepen aanknopen. Ajna wordt gesitueerd op het voorhoofd en wordt ook wel het derde oogchakra genoemd. Het Derde oogchakra zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Een belangrijk symbool voor het zesde Chakra is Shakti Hakini, een androgyne godheid, die zowel het mannelijke als vrouwelijke aspect vertegenwoordigt (de dualiteit wordt overstegen). Het Derde oogchakra verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. Omdat het Derde oogchakra de werking van alle endocriene klieren beïnvloedt, is het essentieel voor de gezondheid. De Derde oogchakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer deze open is, heb je een goede intuïtie. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren. Als deze onderactief is, ben je niet goed in het voor jezelf denken, en zou je geneigd kunnen zijn om veel op autoriteiten te vertrouwen. Je kunt rigide zijn in je denken, en teveel op geloof vertrouwen. Je zou zelfs gemakkelijk in de war kunnen raken. Als deze Chakra overactief is, zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties mogelijk. Verzorgd de energie voor het gelaat, ogen, neus, kleine hersenen en de hypofyse. Het 3de oog is het centrum voor de intuïtie de inzicht en fantasie en visualisatie. Bij te weinig energie ben je vaak bang voor je intuïtie en verwerp je spirituele aspecten van het leven. Deze mensen zijn alleen gericht op verstand en zien alleen de voor de hand liggende oppervlakkige betekenis. Bij teveel aan energie is dit gebied overactief wat kan leiden tot te veel in een fantasiewereld leven, hoofdpijn, nachtmerries en soms hallucinaties. Deze Chakra bevindt zich precies in het midden van ons voorhoofd en is indigo gekleurd. Het element van dit Chakra is licht. In ons fysieke lichaam staat dit voor ons gezicht en ogen. Het stelt ons in staat dingen die niet concreet aanwezig zijn intuïtief te weten.

Advies bij energie storing:

Te weinig actief: Draag of omgeef je met de kleur van dit Chakra; Ga puzzelen of doe andere geheugen spelletjes (dit is een goed training voor de hersenen); Zet mooie zachte muziek aan en probeer er een verhaal bij te bedenken; Ga eens in een mooie omgeving op vakantie en zoek de elfjes en kabouters op; Brand kaarsen en lekkere wierook!

Overactief: Draag of omgeef jezelf met kleuren van de Wortelchakra en loop met je blote voeten door het gras; Zorg ervoor dat je oefeningen en bezigheden uitzoekt die je in contact brengen met de aarde en met je omgeving; Als je een sport wilt beoefenen zouden Tai Chi; Aikido etc. een goede optie zijn; Wees voorzichtig met alcohol en spannende films/boeken, vooral vlak voor je naar bed gaat.

Mogelijke aanvullende klachten bij onbalans:

Psychische klachten: Het eigen standpunt krampachtig vasthoudend, niet willen luisteren naar anderen; Gebrek aan fantasie en creativiteit; Somberheid en richtingloosheid.

Lichamelijke klachten: Slecht gezichtsvermogen; Hoofdpijn (boven de ogen) en concentratieproblemen.