The Native Circle.

Mitayue Oyasin.


Keltische Boomastrologie.

De Kastanje.

(Wordt ook wel Tamme Kastanje genoemd)

Sleutelwoorden:

De Eerlijkheid.

Kritische Kwetsbaarheid.

Geboorte datums:

15 mei - 24 mei.

12 november - 21 november.

Boomteken Kastanjeboom typering eigenschappen:

Sterk gevoel voor schoonheid; Levendig; Creatief; Geïnteresseerd; Sterk rechtvaardigheidsgevoel; Betrouwbaar; Erg trouw; Helpt graag anderen; Geboren diplomaat, maar raakt soms geïrriteerd in gezelschap; Voelt zich niet altijd begrepen; Soms de neiging tot superieur gedrag; Maar één liefde in het leven; Moeite met het vinden van een liefdespartner.

Keltische Boomteken Kastanje.

Kastanjes zijn kritisch ten opzichte van de omgeving, maar vooral ten opzichte van zichzelf. Ze stellen te hoge eisen aan zichzelf. Ze hebben een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel en kunnen absoluut niet tegen onrecht. Daar ze niet van halve waarheden houden, komen ze niet met hun mening of project naar voren wanneer ze zich niet eerst grondig georiënteerd hebben. Ze kunnen dan te perfectionistisch zijn. Kastanjes kunnen een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen hebben, maar soms te volhardend zijn, waardoor de omgeving hen als gereserveerd, koppig en eigenzinnig kan ervaren. Met die koppige houding beschermt de kastanje in wezen de eigen kwetsbaarheid.

De kastanje van november is gevoeliger en kwetsbaarder. Dit type streeft soms ook naar materiële welvaart, daar het bezit van geld en goederen als geruststelling ervaren wordt. Deze kastanjes hebben handige strategieën ontwikkeld om problemen te omzeilen. Wanneer dit boomtype ondanks deze handigheid toch in uitzichtloos lijkende problemen verzeild raakt, kan er een flinke explosie tot uiting komen, zodat men beter een eindje uit de buurt kan blijven. In de liefde is de kastanje zeer intens, geeft zich echt helemaal bloot en geeft zich over aan de liefde. Kastanjes hebben een partner nodig door wie ze zich begrepen voelen, die intensiteit aandurft, integriteit hoog in het vaandel heeft staan,die betrouwbaar en rechtvaardig is. Ook een partner die hun (soms te sterke) doorzettingsvermogen en de hieraan verbonden vasthoudendheid en koppigheid kan indammen.

De zaden zijn zeer voedzaam ( zetmeel, proteïne, suiker en vitamines Bi, B2 en vooral C). Zij worden vaak gegeten bij spruitjes en wildgerechten. In de Franse Ardèche wordt er een zoete puree van gemaakt ( crème des marrons). Deze wordt als toetjes of broodbeleg gebruikt. Uit extracten van de bladeren werden vroeger medicijnen tegen hoest, slijmvorming en diarree bereid. De beroemde Engelse kruidenkenner Nicholas Culpeper (1616-54) schreef kastanjes voor om bloed te verdikken. In heel Europa werden noten meegedragen als medicinaal amulet.

Legenden.

De naam ‘kastanje’ stamt volgens een legende uit de Romeinse mythologie: de jachtgodin Diana was op de vlucht voor oppergod Jupiter, die haar wilde verleiden. Toen veranderde Diana zich zelf in een tamme kastanje waardoor ze ‘casta’(kuis) wist te blijven. In Italië beschermde een Tamme Kastanje schapen tegen een hongerige wolf door zijn takken als een beschermende kooi om de dieren heen te zetten. De boeren wisten het: de Tamme Kastanje was een geschenk van God want in het najaar "regende het brood uit de hemel". Maar de duivel was jaloers en blies zijn kwade adem over de bolsters, die toen scherpe stekels kregen. Toen deed God een slimme tegenzet: als de kastanjes rijp waren en op de grond vielen, sprongen de bolsters in vier delen open in de vorm van een heilig kruis. Zo kon men de kastanjes zonder moeite oprapen.

De boom van honderd paarden: Er wordt verteld dat in 1308 Giovanna, koningin van Aragon, op weg naar de Etna door een regenbui werd overvallen. Zij en haar gevolg konden gelukkig schuilen onder een boom van kolossale afmetingen, een Tamme Kastanje. Men gaf deze boom de bijnaam Castagno dei Cento Cavalli ofwel de Boom van de honderd paarden. Deze intussen holle boom met een omtrek van 68 m  leeft nog steeds. Hij lijkt op een groep bomen die samengegroeid zijn. Uit onderzoek is gebleken dat zij een gemeenschappelijke hoofdwortel hebben. Men schat de leeftijd van deze boom 2000-4000 jaar.

Wat de Bomen vertellen:

De paardenkastanje vindt zijn oorsprong in Turkije en is volgens de overlevering gecreëerd door de mohammedaanse heilige Akyasli. Deze kluizenaar wilde eens een stuk vlees roosteren. Om het vlees boven het vuur te ondersteunen stak hij een stok in de grond. Door de heiligheid van Akyasli schoot deze stok wortel en groeide uit tot de paardenkastanje zoals wij die thans kennen. De Zuid Nederlander Ghislain de Busbecq bracht een stek van deze wilde kastanje mee naar Nederland. Hij was van 1556- 1562 gezant van Ferdinand I te Constantinopel en bracht naast de wilde kastanje ook de tulp en de sering naar Nederland.

De uitleg die men meestal aan de naam "paardenkastanje" geeft is, dat de bladsteel aan de voet een verdikking heeft, die iets op een hoef lijkt en dat de steel ook een hoefvormig litteken op de tak ach­ ter laat. De bewoners van Turkije maalden de kastanjes en mengden dit meel door het voer van paarden. Het was volgens hen een uitstekend middel tegen het hoesten, de kortademigheid en het zweten van paarden. Als geneesmiddel voor mensen was de kastanje niet erg populair. Men vertelde dat de duivel de boom had geschapen toen hij had gezien hoe God de tamme kastanje schiep. Wat echter een onuitroeibaar gebruik is geworden is om een kastanje in de zak te dragen. Dat helpt tegen reumatiek.

Als de kastanje je levensboom is, ben je een kritische stijfkop. Als kastanje ben je zeer kritisch ten opzichte van jezelf en je omgeving. Omdat je niet van halve waarheden houdt, oriënteer je, je grondig voordat je met een mening op de proppen komt. Wat is er mis met gezond verstand, relativeren en vooral humor? Soms kun je te volhardend zijn in een bepaald standpunt, waardoor je omgeving jou als koppig en eigenwijs ervaart. Ga af en toe eens in de schaduw van je levensboom zitten en je zult de waarheid vinden.

Terug.

Klik hier om uw geboorte boom te downloaden.

Opbellen
E-mail